Fogyókúra

Ha olyan fogyókúra programot keresel, ami biztosan segít a lefogyásban, ismerd meg a sikeres fogyókúra folyamatát. Rendeld meg a Sikeres fogyókúra című ingyenes tanulmányt és megismerheted a sikeres fogyókúra programok 7 alapfontosságú tulajdonságát. Az ingyenes, Sikeres fogyókúra címú tanulmányt a következő e-mailen rendelheted meg: miksa.beer@gmail.com. Az e-mail tárgy mezőjébe írd be: Sikeres fogyókúra.

Stressz

Stressz nélkül, boldogan

E-mail tanácsadás interneten


A sztresz újonnan meghatározott lelki betegség. Valójában azonban a stressz olyan idős mint az emberiség. A stresz az emberi közösségek kialakulása óta végigkiséri az emberek és megkeseríti az életüket. A stresz hosszú történelme során az volt a jellemző, hogy krízishelyzetben felerősödött, több embert gyötört. Ma más a helyzet: a stressz szinte állandó kisérője mindennapjainknak. És ma már szinte minden ember kisebb-nagyobb mértékben stresszes életet él.
Az internet alapjaiban megváltoztatta az emberi kommunikációt. Annak ellenére, hogy az emberek szorosan egymás mellett élnek, elszigetelődtek, egyre több embernek alakul ki a saját zárt kis világa. Gyakran még az olyan kis közösségekben is mint  a család.
A stressz minden embert utolér. Tégedet is, a családodat, a barátodat is. A félelem ott jár a sarkadban és a stressz a fegyvere. Hogy általában mitől félnek az emberek?
-       Hogy elveszítik a megélhetésüket
-       Hogy elveszítik akit szeretnek
-       Gogy gondok merülnek fel a családban
-       Hogy elveszítik a szeretet.
Pedig a stresszre fel lehet készülni. Védekezni kell ellene. De van-e védelem a stressz ellen? Igen van.

Stresszes levélvallomások:

Mária, 17, Debrecen: Nem mondhatom, hogy az életem mentes minden nehézségtől. Azt mondják, ne törödjek semmivel, csak tanuljak. Nekem az a dolgom. De azt senki se mondja meg, mit tegyek, amikor az egyik óra előtt úgy össze szorul a gyomrom, hogy majd el vesztem az eszméletem. Csak ebből a tantárgból állok rosszul, de ebből nagyon. Nem mondhatom, hogy ki akar velem szúrni a tanárnő. De akkor sem tudok rendesen felelni, ha óra előtt még szinte minden kérdésre tudom a választ. Az egyik barátnőm azt mondta járjak pszichológushoz, ott tök jól meg lehet mindent beszélni. De szerintem az olyan ciki. A faluban, ahol a szüleim élnek nem értenék meg, miért van erre szükségem. Az emberek azt mondogatnák, hogy bediliztem. A szüleimnek se tudnám megmagyarázni. Pedig a félelem egyre erősebb és ha nem történik valami, azt hiszem, nekem annyi ebben a suliban. ..

Tibor, 42, Győr: Valahogy mindenki eltávolodott tőlem. Csak úgy élek magamban az emberek között. Van családom és békességben, jól megvagyunk. Anyagi gondjaink se nincsennek, de valami nincs rendben. Nincs nagy gondom: csak az a gond, hogy a családban nem tudunk semmit se megbeszélni. Nem szeretném elveszíteni a családomat. Túlságosan szeretem a feleségem és a gyerekeim. Pedig néha már úgy érzem, mintha fényévek választanának el bennünket.

Judith, 37, Budapest: Igazi pergő dolgozó nő vagyok. Azt mondják sikeres is. Van lakásom, egy szép kis kocsim, hatalmas baráti köröm, haverok, lányok. Gyakran megeszünk egy-egy sütit a Gerbeaudba, vagy beülünk egy kávéra az Anna Caféba. Nagyokat nevetünk, hülyülünk. Jól esik ellazulni. De ezekkel a lányokat nem lehet komolyan venni. Szalad velük a világ. Az élet pedig nem csak ebből áll.

Péter, 76, Sárvár: Amikor még dolgoztam, azt terveztem, hogy ha majd nyugdíjas leszek, írogatok. A városban sok minden érdekes dolog történt, amit lehet, hogy meg kellene őrizni a következő nemzedéknek. Az írásból nem lett semmi. De az megmaradt, hogy szeretek a dolgokról beszélgetni. Sajnos, nincs kivel. Egyedül maradta,. Feleségem meghalt, a gyerekeknek saját életük van. A valamikori haverok is élik a saját életüket. Már aki még él. A sarki kiskocsmában, ahol annak idején olyan nagyokat beszékgettünk sörözés közben, részeg törzsvendégek zavarják az embert. Kedvem se nincs hogy oda járjak...

VÁLASZ: Az emberi gondolkozásmód rendkivül összetett. Az ember milliókat költ a lakására, a kocsijára, százezrekért utazgat, nyaral, szórakozik. De ami számára a legfontosabb, saját magára nem akar költeni semmit. Ha az egészségével kapcsolatban valamilyen komolyabb gond merül fel, a legtöbb ember előteremti a pénzt. De a lelkére, a gondolkodására még a legégetőbb probléma idején se akar költeni.
Arra sem szánja rá magát, hogy megoldást keressen a problémáira. Sokan azt sem tudják, mit tehetnek a problémáik, félelmeik leküzdése érdekében. Pedig a nagyobb városokban ez már nem okoz gondot.
Az emberek többsége fél a környezet hozzáállásától és ez miatt kerüli el messzire az ilyen és hasonló kérdésekben megoldást nyujtható szakembereket, szervezeteket. Sokan azt sem tudják, milyen kérdésben milyen szakemberhez kell fordulniuk.
De nézzük csak kihez fordulhatnak az emberek:

  1. A legsúlyosabb problémák esetében a pszichiáter ad megoldást. A Wikipédia meghatározása szerint „A pszichiáter olyan orvos, aki rendelkezik pszichiátriai szakképesítéssel.” Az orvosi egyetem befejezése után van lehetőség pszichiátriai szakorvosi képzésben részt venni. Ez egy 5 éves képzés rendszeres, havi gyakoriságú elméleti képzéssel, pszichiátriai osztályon történő rezidens orvosi munkával illetve különböző osztályokon (pl. sürgősségi, rehabilitációs, belgyógyászati, stb.) való rövidebb gyakorlatokkal. Ebben az időszakban a rezidens orvos csak pszichiáter szakorvosi felügyelet mellett dolgozhat. A képzés befejeztével a sikeres pszichiátriai szakvizsga után válik pszichiáter szakorvossá. A pszichiáter a gyógyszerek felírása mellett a betegek intézményrendszerbe való fogadását végzi, mentális státuszt készít, betegségkategóriába sorol valamely nemzetközileg elfogadott diagnosztikus rendszer (pl. BNO, vagy DSM-IV) alapján, illetve pszichoterápiás képesítés megléte esetén gyógyító kapcsolatba lép a betegekkel. – A stresszel küzdő emberek küzül csak nagyon- nagyon kevés szorul pszichiáteri segítségre.
  2. A pszichológus olyan személy, aki egyetemen – nappali, esti, levelező vagy kiegészítő formában – pszichológia szakos diplomát szerzett, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza. A pszichiáterrel ellentétben nem orvos. Napjainkban sokan azonosítják a pszichológust azzal az emberrel, aki tanácsadással, illetve a mentális zavarok gyógyításával foglalkozik. A pszichológusok azonban (az alapképzésükbe foglalt széles körű általános lélektani, fejlődéslélektani, szociál- és személyiségpszichológiai ismereteket felhasználva) olyan kevésbé közismert feladatokat is ellátnak, mint például a humanoid észlelés kutatása; iskolai, szervezeti konfliktusok megoldása; szervezetfejlesztés; fejlődésben elmaradott gyerekek képességdiagnosztikája és fejlődésük segítése stb. A pszichoterápiás képesítés nélküli pszichológus a betegek (teszteken és explorációs beszélgetéseken alapuló) diagnosztikájával foglalkozik, klinikai véleményt ír, illetve betegvezetést vállal. Pszichoterápiás képesítéssel továbbá a pszichológus gyógyító kapcsolatba léphet a pácienssel. – Szerencsére, a lstressz problémával küzdő emberek közül is csak kevesen szorulnak pszichológus segítségére. Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy ha nem kezelik a problémát, egy idő után nem less majd szükségük a pszichológus segítségére.
  3. A nyugati filmekben gyakran látható a beszélgetésterápiás szakember, amit az emberk hajlamosak összekeverni a pszichológussal vagy akár a pszichiáterrel. Ezek a szakemberek inkább beszélgetőpartnerek, élet és életstílus szakemberek. Nagyon sok embernek ugyanis már az is nagy segítség, ha kibeszélheti a baját, ha beszélgethet valakivel. Ha ez mellett mega tanácsot, megoldási ötletet is kaphat, az további segítséget jelent.

Még a fejlett országokban is nagyon sok kisebb település van, ahol nincs ilyen szakember. Európának ebben a keleti szögletében meg ha valahol dolgozik is ilyen terapeuta, ő és páciensei is állandó élcelődés célpontjai lehetnek. Ki ne hallott volna már a “dilidoktorról”, “agyturkászról” meg más hasonló kifejezésekről. Ezért van az, hogy az emberek nem szivesen keresnek fel ilyen terápiákat, noha sokszor égető szükségük volna rá.

Áthidaló megoldás ebben az internetes beszélgetésterápia, illetve az e-mailes tanácsadás. Tudom, most hiába mondom, hogy lehet, hogy neked is szükséged volna a tanácsra és a beszélgetésterápiára, kétkedve fogadod a szavaimat.
Van egy ingyenes javaslatom. Írd meg a gondodat e-mailben. Rövid időn belül (2-3 nap) megkapod a beszélgetésterápiás szakember véleményezését, természetesen ingyen. Az e-mailes válaszban egyben arról is kapsz majd információt, hogy hogyan tudod az e-mailes tanácsadás helyett, vagy mellett a skypes beszélgetésterápiát használni.  
Kérlek, saját szavaiddal, saját gondolataiddal írd le, mire gondolsz, mi bánt, mit szeretnél megbeszélni. Nem kell kisregényt írnod, de ne sajnáld az időt és a helyet, nyugodtan leírhatsz mindent akár 2-3 oldalnyi szövegben is. Az ingyenes e-mailes tanácsadáshoz a leveledet a következő e-mail címre küld: miksa.beer@gmail.com. A tárgy mezőbe, kérlek, írd be: ingyenes beszélgetésterápia tanácsadás.